Косопад тормози над 60% от болните от COVID. Оплакването не е

...
Косопад тормози над 60% от болните от COVID. Оплакването не е
Коментари Харесай

Косопад тормози 60% от болните от COVID, при всеки десети продължава дълго

Косопад тормози над 60% от болните от Коронавирус. Оплакването не е в кръга на алергичните прояви, само че води най-вече пациенти в дерматологичните кабинет. Това описват лекари от най-големите дерматологични клиники в страната, представени от 24 часа.

Косопадът продължава най-малко 3 месеца. Така мислехме първоначално.
Зачестиха обаче  случаите, при които се задържа и над 6 месеца,
описа сподели доцент Жана Казанджиева, кожен лекар в Александровска болница. Разреждането на коса се дължи на нарушавания в косъма, преди да доближи стабилната си фаза. От стадий на развиване той минава напряко към фаза на отмора и пада. Причините са високата температура, стресът, противосъсирващите кръвта медикаменти, които постоянно се предписват при коронавирусната зараза. Всъщност и при други инфекциозни болести се следи сходен развой – косата е доста сензитивна на измененията по време на температурни положения и психическо напрежение.

Разреждането на косата е по-често при дамите или най-малкото те по-често го виждат. Характерно е засягането на зоната в центъра на скалпа и на слепоочията.
Малко над 11 % от пациентите с Коронавирус косопад не могат да се отърват
от него и за 6 месеца. Обикновено това са тежко боледували, при които са били повредени зародишните кафези на космите.

Няма един вълшебен способ против разреждането на косата след пандемичното заболяване. Дерматологията подхожда сложно към лекуването, използваме по няколко метода – по едно и също време за прекъсването на косопада и поникването на коса. Сред употребяваните подходи с изключение на класическите средства са лечения, сходни на използване на стволови клетки; мезотерапия на растителна или синтетична основа; даже специфични лазерни процедури, които предизвикват рестартирането на растежа на косата.

Първите резултати може да се виждат още на втората седмица, само че са нужни най-малко 3 месеца за осезаемо преодоляване на процеса, изясни доцент Казанджиева. Понякога напъните за компенсиране на косопада не престават и над половин година.

Връзката сред нервната и кожната система е доста по-голяма, в сравнение с нормално се мисли, изясни доцент Казанджиева Двете системи се образуват по едно и също време през 3-ия зародишен месец и остават тясно свързани през целия живот. Затова съвсем всички дерматологични болести и положения може да се потенцират от напрежението.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР